Ποικιλία ελαιόλαδου

Ποικιλία ελαιόλαδου

Η Κορωνέικη ποικιλία (Olea Europea var. microcarpa alba) εμφανίστηκε και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Μεσσηνία, από όπου πήρε και το όνομά της. Είναι παραδοσιακή ποικιλία της Ελλάδας και θεωρείται βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών.

Καλλιεργείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ωστόσο ο τρόπος καλλιέργειας έχει ως αποτέλεσμα  τη ριζική διαφορά στην πυκνότητα, την υφή και στο άρωμα του ελαιολάδου. Η συγκεκριμένη ποικιλία ελαιολάδου είναι ιδιαίτερη λόγο του υπεδάφους της περιοχής, των κλιματολογικών συνθηκών καθώς και της ιδιαίτερης μεθόδου καλλιέργειας που εφαρμόζεται στη Μεσσηνία.

Τα κύρια γευστικά  χαρακτηριστικά της Κορωνέικης ποικιλία είναι η εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα της γεύσης της, το βαθύ και λαμπερό πράσινο χρώμα και φυσικά η γλυκόπικρη φρουτώδης γεύση. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι μικρόκαρπη χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις ανθεκτική στην ξηρασία και τους ανέμους και προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε ξηροθερμικές συνθήκες και πτωχά εδάφη. Σαν δέντρο χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία είναι η γρήγορη ανάπτυξη και τη υψηλή και σταθερή καρποφορία της. Από την άλλη το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους του καρπού της, ξεπερνιέται από το γεγονός ότι το λάδι της με το πρασινοκίτρινο χρώμα του είναι εκλεκτής ποιότητας.

Δίνοντας έμφαση λοιπόν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, έχουμε το πράσινο-λαδί χρώμα, την ιδιαίτερη γεύση, το άρωμα και την πλούσια πυκνή υφή του λαδιού μας, χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν την ταυτότητα του προϊόντος μας και το κάνουν να ξεχωρίζει.

Image
Image