Θρεπτικά συστατικά ελαιολάδου

Θρεπτικά συστατικά ελαιόλαδου

Έχει μεγάλη θρεπτική αξία γιατί αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ), λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη Ε) και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Το λίπος αποτελεί ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που καλύπτουν τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες ενός ατόμου μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία το 25-35% των συνολικών ενεργειακών αναγκών πρέπει να καλύπτεται από τα λιπαρά, εκ των οποίων τα κορεσμένα λιπαρά οξέα πρέπει να αποτελούν <7% του συνολικού λίπους, ενώ τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (?καλά? λιπαρά) πρέπει να καλύπτουν την πλειοψηφία του συνολικού λίπους της διατροφής.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα λιπαρά με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, τότε παρατηρείται βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Η μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων νοσημάτων έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες φαίνεται να συσχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες, ενώ προστατεύουν και την ποιότητα του ελαιολάδου αφού επηρεάζουν το άρωμα και τη γεύση του και ταυτόχρονα δρουν ενάντια στην οξείδωση του.

Επίσης, η βιταμίνη Ε συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε έχει συσχετισθεί ωστόσο και με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καθώς η επαρκής πρόσληψή της έχει συνδεθεί με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος του Alzheimer.
Να αναφέρουμε ότι το 1 γραμμάριο ελαιολάδου αποδίδει περίπου 9 θερμίδες (1 κ. σούπας αποδίδει 135 θερμίδες) και για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Συγκεκριμένα, συστήνεται προσθήκη 1 κ. σούπας ελαιόλαδο στην ατομική σαλάτα μας και επίσης, 1 κ. σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα/ άτομο κατά το μαγείρεμα (αυτό βέβαια διαφοροποιείται ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου). 
Επειδή με το μαγείρεμα χάνεται μέρος των συστατικών του ελαιολάδου, προτείνεται να χρησιμοποιούμε λίγο ελαιόλαδο αρχικά και να προσθέτουμε το υπόλοιπο στο τέλος του μαγειρέματος. Αν και συστήνεται να αποφεύγουμε το τηγάνισμα, να αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο είναι η καταλληλότερη λιπαρή ύλη για τηγάνισμα γιατί είναι πιο ανθεκτικό στη θερμοκρασία και δεν οξειδώνεται εύκολα (δεν δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες), λόγω του ότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες.

Image
Image